Array ( [_edit_last] => Array ( [0] => 4 ) [_edit_lock] => Array ( [0] => 1380309575:2 ) [streetview] => Array ( [0] => View Larger Map ) [_streetview] => Array ( [0] => field_4ecb050898e62 ) [map_address] => Array ( [0] => 1919 Beach Ave, Vancouver, BC, V6G 1Z2 ) [_map_address] => Array ( [0] => field_4ecb050899246 ) [related_work] => Array ( [0] => 515,117 ) [_related_work] => Array ( [0] => field_4ecc2efd8cf8c ) [related_posts] => Array ( [0] => ) [_related_posts] => Array ( [0] => field_4ecc303b06262 ) [_yoast_wpseo_focuskw] => Array ( [0] => ) [_yoast_wpseo_title] => Array ( [0] => ) [_yoast_wpseo_metadesc] => Array ( [0] => ) [_yoast_wpseo_meta-robots-noindex] => Array ( [0] => 0 ) [_yoast_wpseo_meta-robots-nofollow] => Array ( [0] => 0 ) [_yoast_wpseo_meta-robots-adv] => Array ( [0] => none ) [_yoast_wpseo_canonical] => Array ( [0] => ) [_yoast_wpseo_redirect] => Array ( [0] => ) [seo_follow] => Array ( [0] => false ) [seo_noindex] => Array ( [0] => false ) [map_geo] => Array ( [0] => a:2:{s:3:"lat";s:10:"49.2889546";s:4:"long";s:12:"-123.1429018";} ) [_thumbnail_id] => Array ( [0] => 531 ) [display_post] => Array ( [0] => all ) [_display_post] => Array ( [0] => field_4ed5594a18e19 ) [media_credit] => Array ( [0] => ) [_media_credit] => Array ( [0] => field_4ece9bc3ea763 ) [video_url] => Array ( [0] => ) [_video_url] => Array ( [0] => field_4ece9bdec02ee ) [related_projects] => Array ( [0] => ) [_related_projects] => Array ( [0] => field_4ed0324ab5e3b ) [external_link] => Array ( [0] => ) [_external_link] => Array ( [0] => field_4ed6d33227189 ) [pdf] => Array ( [0] => ) [_pdf] => Array ( [0] => field_4ed6d3322742f ) [source] => Array ( [0] => ) [_source] => Array ( [0] => field_4ed6d7fa2c078 ) [title] => Array ( [0] => ) [_title] => Array ( [0] => field_4ed6cb61a44d6 ) [email] => Array ( [0] => ) [_email] => Array ( [0] => field_4ed6cb61a493e ) [_featured] => Array ( [0] => field_4f0cb2173a658 ) [featured] => Array ( [0] => 0 ) [awd_fcbk_option_ogtags_disable] => Array ( [0] => 0 ) [awd_fcbk_option_ogtags_redefine] => Array ( [0] => 0 ) [awd_fcbk_option_ogtags_title] => Array ( [0] => Eugenia Place Tower ) [awd_fcbk_option_ogtags_type] => Array ( [0] => activity ) [awd_fcbk_option_ogtags_app_id] => Array ( [0] => 185103991604344 ) [awd_fcbk_option_ogtags_site_name] => Array ( [0] => Henriquez Partners Architects ) [link_type] => Array ( [0] => 0 ) [_link_type] => Array ( [0] => field_4ed6d33226d6a ) [facebook_url] => Array ( [0] => ) [_facebook_url] => Array ( [0] => field_4f08fdc4b2262 ) [twitter_url] => Array ( [0] => ) [_twitter_url] => Array ( [0] => field_4f08fdc4b25f8 ) [twitter_username] => Array ( [0] => ) [_twitter_username] => Array ( [0] => field_4f08fdc4b28d8 ) [video_source] => Array ( [0] => ) [_video_source] => Array ( [0] => field_4f56829faaf46 ) [_yoast_wpseo_linkdex] => Array ( [0] => 0 ) )

Eugenia Place Tower

Gallery

The 17-storey Eugenia Place Tower is located at the edge of a prestigious residential area in Vancouver’s West End. The 22 condominiums are raised on four-storey granite piers, affording residents of low-rise buildings to the north views through to English Bay. Street-level landscaping, sculpted tree stumps, and planting recall the original coastal rain forest. Consultation with archival photographs and insurance maps revealed the natural forms and prior constructions that comprise the history of this location. Henriquez Partners Architects represented this rich past by making a collage of fragments from each layer to form a constructed archaeological site. The ground floor plan reflects the footprints of former developments (four cabins and a 1940s mock-Tudor apartment building) the Eugenia replaces.

Interpreted as if it were an archaeological dig in which the site’s history is revealed, a pathway through the garden retraces a corridor of a former building. An oak tree has “re-rooted” itself in the penthouse. The building’s entrance is envisioned as a symbolic screw anchoring the structure and representing the tree shaft as it culminates in the penthouse oak. The crown of this elevated tree is at the same height as the great cedars and Douglas fir that once stood on the site. This “re-rooting” completes the poetic conversation about the site’s archaeology through architecture.

Project Stats

Status: Completed in 1987
Size: 47,192 square feet


Turn on Street View | N 49°17'20" W 123°8'34"

© 2017 Henriquez Partners Architects | 598 W Georgia Street, Vancouver BC | 604-687-5681 | Credits | Privacy | Contact