Array ( [dsq_thread_id] => Array ( [0] => ) [_edit_last] => Array ( [0] => 2 ) [_edit_lock] => Array ( [0] => 1428521991:2 ) [streetview] => Array ( [0] => View Larger Map ) [_streetview] => Array ( [0] => field_4ecb050898e62 ) [map_address] => Array ( [0] => 675 West 10th Avenue Vancouver, BC V5Z 1L3 ) [_map_address] => Array ( [0] => field_4ecb050899246 ) [related_work] => Array ( [0] => 90,81 ) [_related_work] => Array ( [0] => field_4ecc2efd8cf8c ) [related_posts] => Array ( [0] => ) [_related_posts] => Array ( [0] => field_4ecc303b06262 ) [_yoast_wpseo_focuskw] => Array ( [0] => ) [_yoast_wpseo_title] => Array ( [0] => ) [_yoast_wpseo_metadesc] => Array ( [0] => ) [_yoast_wpseo_meta-robots-noindex] => Array ( [0] => 0 ) [_yoast_wpseo_meta-robots-nofollow] => Array ( [0] => 0 ) [_yoast_wpseo_meta-robots-adv] => Array ( [0] => none ) [_yoast_wpseo_canonical] => Array ( [0] => ) [_yoast_wpseo_redirect] => Array ( [0] => ) [seo_follow] => Array ( [0] => false ) [seo_noindex] => Array ( [0] => false ) [map_geo] => Array ( [0] => a:2:{s:3:"lat";s:10:"49.2626787";s:4:"long";s:12:"-123.1194676";} ) [display_post] => Array ( [0] => all ) [_display_post] => Array ( [0] => field_4ed5594a18e19 ) [media_credit] => Array ( [0] => ) [_media_credit] => Array ( [0] => field_4ece9bc3ea763 ) [video_url] => Array ( [0] => ) [_video_url] => Array ( [0] => field_4ece9bdec02ee ) [related_projects] => Array ( [0] => ) [_related_projects] => Array ( [0] => field_4ed0324ab5e3b ) [external_link] => Array ( [0] => ) [_external_link] => Array ( [0] => field_4ed6d33227189 ) [pdf] => Array ( [0] => ) [_pdf] => Array ( [0] => field_4ed6d3322742f ) [source] => Array ( [0] => ) [_source] => Array ( [0] => field_4ed6d7fa2c078 ) [title] => Array ( [0] => ) [_title] => Array ( [0] => field_4ed6cb61a44d6 ) [email] => Array ( [0] => ) [_email] => Array ( [0] => field_4ed6cb61a493e ) [_featured] => Array ( [0] => field_4f0cb2173a658 ) [featured] => Array ( [0] => 0 ) [_thumbnail_id] => Array ( [0] => 1285 ) [link_type] => Array ( [0] => 0 ) [_link_type] => Array ( [0] => field_4ed6d33226d6a ) [facebook_url] => Array ( [0] => ) [_facebook_url] => Array ( [0] => field_4f08fdc4b2262 ) [twitter_url] => Array ( [0] => ) [_twitter_url] => Array ( [0] => field_4f08fdc4b25f8 ) [twitter_username] => Array ( [0] => ) [_twitter_username] => Array ( [0] => field_4f08fdc4b28d8 ) [video_source] => Array ( [0] => ) [_video_source] => Array ( [0] => field_4f56829faaf46 ) [awd_fcbk_option_ogtags_disable] => Array ( [0] => 0 ) [awd_fcbk_option_ogtags_redefine] => Array ( [0] => 0 ) [awd_fcbk_option_ogtags_title] => Array ( [0] => BC Cancer Research Centre ) [awd_fcbk_option_ogtags_type] => Array ( [0] => activity ) [awd_fcbk_option_ogtags_app_id] => Array ( [0] => 185103991604344 ) [awd_fcbk_option_ogtags_site_name] => Array ( [0] => Henriquez ) [_yoast_wpseo_linkdex] => Array ( [0] => 0 ) )

BC Cancer Research Centre

Gallery

This LEED Gold certified building is a fully integrated, state-of-the-art cancer research centre. Including facilities for the Genome Sequence Centre, the building offers significant amenities such as a theatre, library, and food facility. A penthouse lounge and terrace feature panoramic views of the city and the ocean.

To support flexibility, six floors of laboratory modules were developed on a standard grid. Additionally, six interstitial floors allow convenient access to mechanical and electrical systems to cause minimal disruption to the research areas when laboratories require reconfiguration. In cross-section, two floors of offices correspond to one floor of laboratories and an interstitial service floor. The building includes a 220-seat lecture theatre, seminar rooms, library, staff lounge, bicycle storage, shower facilities, and support spaces.

In complement to the programmatic design, Henriquez Partners Architects included significant symbolic architectural features. The spiral staircase joining the office floors allows scientists to inhabit an oversized DNA spiral while enhancing informal interaction. The window treatment of the office block with its multicoloured, thin, vertical strips is an abstraction of a sequence of Chromosome 8, a subject of study of cancer researchers. The laboratory block features round, petri dish-like windows, communicating that the laboratories are occupied by small groups of scientists focused on very specialized research. (Henriquez/IBI Group, Architects in Joint Venture)

Project Stats

Status: Completed in 2004
Size: 233,530 square feet


Turn on Street View | N 49°15'45" W 123°7'10"

© 2017 Henriquez Partners Architects | 598 W Georgia Street, Vancouver BC | 604-687-5681 | Credits | Privacy | Contact