Array ( [_edit_last] => Array ( [0] => 3 ) [_edit_lock] => Array ( [0] => 1379455219:2 ) [_thumbnail_id] => Array ( [0] => 1074 ) [display_post] => Array ( [0] => all ) [seo_follow] => Array ( [0] => false ) [seo_noindex] => Array ( [0] => false ) [_featured] => Array ( [0] => field_4f0cb2173a658 ) [featured] => Array ( [0] => 0 ) [map_address] => Array ( [0] => 65 West Cordova Street ) [streetview] => Array ( [0] => View Larger Map ) [_streetview] => Array ( [0] => field_4ecb050898e62 ) [_map_address] => Array ( [0] => field_4ecb050899246 ) [related_work] => Array ( [0] => 4,1082 ) [_related_work] => Array ( [0] => field_4ecc2efd8cf8c ) [related_posts] => Array ( [0] => 637 ) [_related_posts] => Array ( [0] => field_4ecc303b06262 ) [_yoast_wpseo_focuskw] => Array ( [0] => ) [_yoast_wpseo_title] => Array ( [0] => ) [_yoast_wpseo_metadesc] => Array ( [0] => ) [_yoast_wpseo_meta-robots-noindex] => Array ( [0] => 0 ) [_yoast_wpseo_meta-robots-nofollow] => Array ( [0] => 0 ) [_yoast_wpseo_meta-robots-adv] => Array ( [0] => none ) [_yoast_wpseo_canonical] => Array ( [0] => ) [_yoast_wpseo_redirect] => Array ( [0] => ) [_display_post] => Array ( [0] => field_4ed5594a18e19 ) [media_credit] => Array ( [0] => ) [_media_credit] => Array ( [0] => field_4ece9bc3ea763 ) [video_url] => Array ( [0] => ) [_video_url] => Array ( [0] => field_4ece9bdec02ee ) [related_projects] => Array ( [0] => ) [_related_projects] => Array ( [0] => field_4ed0324ab5e3b ) [external_link] => Array ( [0] => ) [_external_link] => Array ( [0] => field_4ed6d33227189 ) [pdf] => Array ( [0] => ) [_pdf] => Array ( [0] => field_4ed6d3322742f ) [source] => Array ( [0] => ) [_source] => Array ( [0] => field_4ed6d7fa2c078 ) [title] => Array ( [0] => ) [_title] => Array ( [0] => field_4ed6cb61a44d6 ) [email] => Array ( [0] => ) [_email] => Array ( [0] => field_4ed6cb61a493e ) [map_geo] => Array ( [0] => a:2:{s:3:"lat";s:9:"49.282827";s:4:"long";s:12:"-123.1060341";} ) [video_source] => Array ( [0] => ) [_video_source] => Array ( [0] => field_4f56829faaf46 ) [link_type] => Array ( [0] => 0 ) [_link_type] => Array ( [0] => field_4ed6d33226d6a ) [facebook_url] => Array ( [0] => ) [_facebook_url] => Array ( [0] => field_4f08fdc4b2262 ) [twitter_url] => Array ( [0] => ) [_twitter_url] => Array ( [0] => field_4f08fdc4b25f8 ) [twitter_username] => Array ( [0] => ) [_twitter_username] => Array ( [0] => field_4f08fdc4b28d8 ) [_yoast_wpseo_linkdex] => Array ( [0] => 0 ) )

Lore Krill Housing Co-op

Gallery

Lore Krill, the housing co-op’s namesake, was an active resident of the Downtown Eastside who helped found the Main and Hastings Housing Society, Four Corners Community Savings Bank, and Bruce Eriksen Place. The Lore Krill Housing Co-op is the result of a decade-long struggle between private and public interests over the fate of the derelict Woodward’s department store, and its façade was designed to retain a memory of the store and recount the story of the Co-op’s genesis. The 106-unit, traditional infill building emulates the Woodward’s façade with brick piers, Chicago-style tripartite windows, and simple cornices.

Henriquez Partners Architects led a participatory design process, ensuring that residents’ homes were based on expressed wishes rather than formulaic models. The resulting building questions the predominant models of both social and market housing. As the Co-op members desired a universally accessible building, more than half the units are adaptable—much higher than the typical ten percent.

The project features cast-in-place architectural concrete, brick veneer, and an internal courtyard. Five landscaped roof terraces provide a variety of outlooks to the city and surrounding landscape, as well as community gardens for growing vegetables. Resting on a one-storey landscaped podium, the two eight-storey principal masses are linked by a series of bridges. Acknowledging the scale and mass of the smaller, neighbouring buildings, the Cordova façade appears as smaller interlocking structures on which a third unifying renovation has been added. The amenity space at grade allows for conversion to retail in the future.

Project Stats

Status: Completed in 2002
Size: 100,000 square feet


Turn on Street View | N 49°16'58" W 123°6'21"

© 2017 Henriquez Partners Architects | 598 W Georgia Street, Vancouver BC | 604-687-5681 | Credits | Privacy | Contact